Helyi iparűzési adó

Vonatkozó jogszabály:

A helyi adókról szóló 1990. évi C törvény (továbbiakban: Htv.)

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény

Rakamaz Város Önkormányzatának 12/2010. (XI.16.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

 

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:

PÉNZÜGYI IRODA AdóÜGY

Ügyfélfogadás helye:

Polgármesteri Hivatal Adóügy, földszint, pénztár mellett

Ügyintéző: Veisz Andrea

Telefon: 42/570-704

Ügyfélfogadás ideje:

Hétfő

0800-1200

1230-1600

Szerda

0800-1200

1230-1700

 

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Iratminták, nyomtatványok:

Bevallás ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenységről

Bevallás az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenységről

Önellenőrzési lap

Nyilatkozat adómentességről

Bejelentkezés, változás-bejelentés

 

 

A helyi adókról szóló 1990. évi C törvény (továbbiakban: Htv.), valamint Rakamaz Város Önkormányzatának a helyi adókról szóló 12/2010. (XI.16.) önkormányzati rendelete alapján (továbbiakban rendelet) adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység.

 

Teendők az önkormányzati adóhatóság felé

  • a tevékenység megkezdésétől számított 15 napon belül kell bejelentkezni az adóhatósághoz,
  • az adóévet követő év május 31-ig adóbevallást kell benyújtani és egyidejűleg az adót megfizetni,
  • az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetendő iparűzési adóról - a megfizetés határidejével egyezően - a tevékenység befejezésének napját követő hónap 15. napjáig kell bevallást tenni.
  • vállalkozó a helyi iparűzési adó előlegét két részletben, az adóév harmadik hónapjának 15. napjáig, illetve kilencedik hónapjának 15. napjáig fizeti meg,
  • ha az adóalany a társasági adóelőlegnek az adóévi várható fizetendő adó összegére történő kiegészítésére kötelezett, akkor az iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő adó összegére az adóév december 20. napjáig kell bevallania és kiegészítenie.

 

Az adó alanya:

- Az adóalanyt azon településeken terheli állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettség - így bevallás-benyújtási kötelezettség - ahol székhelye, illetőleg telephelye található.

Amennyiben az adóalany székhelyén kívül telephellyel is rendelkezik, akkor az adó alapját - a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően - az adóalanynak a Htv. mellékletében meghatározott módon meg kell osztania.

Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó tevékenységet folytat:

a) építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül,

b) bármely - az a) pontba nem sorolható - tevékenysége, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.

Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszűntetésének napjával szűnik meg. Az ideiglenes jelleggel végzett  iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó.

Az adó alapja:

Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja - főszabály szerint - a nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, valamint az anyagköltséggel.

Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.

Ha az adóalany több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját - a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően - a vállalkozónak kell megosztania. Az adóalap megosztásának módszereit a Htv. melléklete tartalmazza.

 

A törvény lehetőséget ad egyes esetekben az állandó jellegű iparűzési tevékenység adóalapjának egyszerűsített módon történő meghatározására:

  1. a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az adóévben átalányadózó magánszemély (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági kistermelő) vállalkozó,
  2. az 1) pont alá nem tartozó más vállalkozó, feltéve, hogy nettó árbevétele az adóévet megelőző adóévben - az adóévet megelőző 12 hónapnál rövidebb adóév esetén napi arányosítással számítva időarányosan - nem haladta meg a 8 millió forintot (2009. év január 1. napja előtt a 4 millió forintot), illetve a tevékenységét adóévben kezdő vállalkozó esetén az adóévben - időarányosan - a 8 millió forintot (2009. év január 1. napja előtt a 4 millió forintot) várhatóan nem haladja meg,

 

Az egyszerűsített adóalap-megállapításról szóló bejelentést legkésőbb az adóévről szóló bevallás benyújtására előírt határidőig kell megtenni az adóhatóságnál.

 

Az adóalap csökkenthető az előző évre számított átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest bekövetkezett - főben kifejezett - növekmény után 1 millió Ft/fő összeggel.

Az adó mértéke:

  • állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén 2010. december 31. napjáig az adó alap 1,7 %-a, 2011. január 1. napjától 2 %-a,
  • ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke: 3.000.-Ft.

 

Az adót évente két egyenlő részletben március 15-ig, illetve szeptember 15-ig kell megfizetni Rakamaz Város Polgármesteri Hivatalának 10402142-50485454-51521029 számú helyi iparűzési adó beszedési számlájára.