Idegenforgalmi adó

Vonatkozó jogszabály:

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény

Az adózás rendjéről szóló 2003. XCII. törvény

Rakamaz Város Önkormányzatának 12/2010. (XI.16.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:

PÉNZÜGYI IRODA ADÓÜGY

 

Ügyfélfogadás helye:

Polgármesteri Hivatal Adóügy, földszint, pénztár mellett

Ügyintéző: Vasvári Béláné

Telefon: 42/570-704

Ügyfélfogadás ideje:

Hétfő

0800-1200

1230-1600

Szerda

0800-1200

1230-1700

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Iratminták, nyomtatványok:

Tartózkodási idő utáni idegenforgalmi adó bejelentkezési nyomtatvány

Nyilatkozat az idegenforgalmi adó alóli adómentesség jogcíméről

Segédlet az idegenforgalmi adó megállapításához szükséges nyilvántartás kialakításához

 

TARTÓZKODÁSI IDŐ UTÁNI IDEGENFORGALMI ADÓ

Rakamaz Város Képviselő-testülete a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1.§-ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Rakamaz város illetékességi területén a 9/1991. (XI.21.) rendeletével (továbbiakban: rendelet) vezette be az idegenforgalmi adót 1992. január 1. napjával.

Az adó alanya

Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem állandó lakosként legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adó alapja és mértéke

Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke 2011. január 1.-jétől személyenként és vendégéjszakánként 250.-Ft.

Adómentesség

Mentes az adókötelezettség alól:

  1. A 18. életévét be nem töltött,
  2. A gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben ellátott magánszemély,
  3. A közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folyamán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése  (fegyveres erők, rendvédelmi szervezetek jogviszonyban álló tagjai, köztisztviselők, közalkalmazottak közszolgálati kiküldetése esetén), vagy a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vagy ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély, továbbá
  4. Aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa, vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója.

Az adómentességre jogosító tartózkodás esetén a szállásadónak a magánszemélytől a mentességről nyilatkozatot kell beszereznie, ennek hiányában az adót meg kell fizetnie. A nyilatkozaton megjelölt adómentességre jogosító tényt a szállásadónak vizsgálnia, illetve ellenőriznie kell.

 

Az adó beszedésére kötelezett:

  • Kereskedelmi szálláshelyeken, a csónakházakban és az üdülőtelepeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető.
  • A szervezett üdültetésre beutaltaktól a beutalójegy átadása alkalmával az üdülőt fenntartó szerv,
  • A fizetővendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó, illetőleg a közvetítésre jogosított szerv,
  • az a)-c) pont alá nem tartozó bármely ingatlan (építmény, telek) üdülés céljára történő bérbeadása, ingyenes használatba átadása esetén az ingatlan bérbevevőjétől (használójától)  az egész bérleti, használati időre egy összegben az ingatlan tulajdonosa, vagy az ingatlannal rendelkezni jogosult.

Az adóbeszedésre kötelezettnek e minőségét, az adókötelezettség keletkezését követő 15 napon belül be kell jelentenie az önkormányzati adóhatósághoz. Az adókötelezettséget érintő változást, annak bekövetkeztétől számított 15 napon belül szintén be kell jelenteni az önkormányzati adóhatósághoz.

Az idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett állapítja meg azzal, hogy azt közli a magánszeméllyel és az adót átveszi, majd a beszedett idegenforgalmi adóról bizonylatot ad.

Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett adóról az adó alapjának, és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást kell vezetnie.

 

A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

  • a vendég nevét,
  • a vendég születési helyét és idejét,
  • a vendég lakcímét;
  • a vendég személyazonosító okmányának számát,
  • a szálláshelyen tartózkodás kezdő és befejező időpontját,
  • az idegenforgalmi adó teljes összegét,
  • az idegenforgalmi adó alóli mentesség jogcímét,
  • a vendég sajátkezű aláírását.

A nyilvántartás vezetése akkor is kötelező, ha a szállásadó a magánszemélytől átvállalja az idegenforgalmi adó megfizetését.

Az adóbeszedésre kötelezettnek, az adómentes és adóköteles vendégéjszakákról, valamint az általa beszedett helyi adóról a beszedést követő hó 15. napjáig bevallást kell benyújtania és egyidejűleg a beszedett adót a Rakamaz város Polgármesteri Hivatalának 10402142-50485454-51521036 számú tartózkodási idő utáni idegenforgalmi adó beszedési számlájára befizetnie.

Az idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik bevallani és befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

 

Az adóbeszedésre kötelezettnek az adókötelezettség megszűnését követő 30 napon belül bevallást kell benyújtania az önkormányzati adóhatósághoz.

Amennyiben az adóbeszedésre kötelezett az adókötelezettségét nem teljesíti, vagy hiányosan teljesíti az adózás rendjéről szóló többször módosított 2003. évi XCII. törvény szabályai alapján:

 

  • Magánszemély 200.000,- forintig, nem magánszemély 500.000,- forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható amennyiben bejelentési (bejelentkezési, változásbejelentési), bevallási valamint iratmegőrzési kötelezettségét nem teljesíti, az előírt bizonylatok kiállítását, illetve nyilvántartások vezetését elmulasztja, a nyilvántartásokat hiányosan vagy az előírásoktól eltérően vezeti.
  • Hibásan benyújtott bevallás esetén magánszemély 20.000,-forintig, nem magánszemély 100.000,-forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.
  • Ha az adóbeszedésre kötelezett adóbeszedési kötelezettségét részben vagy egészben elmulasztotta vagy a beszedett adót nem fizette meg, a késedelmi pótlék mellett 50%-ig terjedő mulasztási bírságot fizet. A bírság alapja a beszedni vagy megfizetni elmulasztott adó összege.