Családi jogállás rendezése


Vonatkozó jogszabályok:

149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról 54. §- 64. §
1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról 34. §- 45. §

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
Városi Gyámhivatal

Illetékességi terület:
Rakamaz, Timár, Szabolcs, Tiszanagyfalu

Ügyfélfogadás helye:
Városi Gyámhivatal, Rakamaz, Szent István út 116. fsz. (földszintl)

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:

Telefon, fax: 42/570-711, 42/570-720  e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A gyámhivatal a családi jogállás rendezésére irányuló eljárást hivatalból indítja meg, ha az anyakönyvvezető a szülő adatai nélkül anyakönyvezett gyermek születéséről küld értesítést, vagy a gyámhivatal egyéb más eljárása során észleli, hogy a gyermek családi jogállása rendezetlen. A családi jogállás rendezésére irányuló eljárás megindítását az anya vagy más törvényes képviselő, a gyermeket magáénak elismerni szándékozó férfi, a 14. életévét betöltött gyermek is kérheti. A gyámhivatal meghallgatja az érintetteket, felveszi a nyilatkozatokat, amennyiben szükséges perindítást kezdeményezhet.

A családi jogállás rendezéséhez szükséges iratok: érvényes személyi igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata (utólagos apai elismerésnél), születendő gyermek esetén a szülés feltételezett időpontját, és ha ez lehetséges, a fogamzás feltételezett időpontját igazoló szakorvosi igazolás. Amennyiben ezekez az adatokat a terhesgondozási kiskönyv tartalmazza az elfogadható. Elvált családi állapot esetén a válást igazoló jogerős bírósági ítéletet, özvegy családi állapot esetén a halotti anyakönyvi kivonat, amennyiben a gyermeket magáénak elismerő apa nem töltötte be a 18. életévét, úgy az apai elismerő nyilatkozat megtételéhez szükség van a törvényes képviselőjének jelenlétére is.