Gondnoksági ügyek


Vonatkozó jogszabályok:

1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről  11. § – 21. §
149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról 131. § – 145. §

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
Városi Gyámhivatal

Illetékességi terület:
Rakamaz, Timár, Szabolcs, Tiszanagyfalu

Ügyfélfogadás helye:
Városi Gyámhivatal, Rakamaz, Szent István út 116. fsz. (földszintl)

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:

Telefon, fax: 42/570-711, 42/570-720  e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A bíróság által cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezett személy részére a gondnokot a gyámhivatal rendeli ki. A gondnok a gondnokság alá helyezett személy vagyonának kezelője és törvényes képviselője. A gondnok tevékenységét a gyámhivatal felügyeli. A gondnok a vagyonkezelésről évente számadási, illetve beszámolási kötelezettséggel tartozik a gyámhivatal felé.
Ha a gondnokság alá helyezéséről a gyámhivatal tudomást szerez, a gondnokság alá helyezési eljárást meg kell indítania, ha ezt a nagykorú személy házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére a gyámhatóságnak a perindítás szükségességéről való tájékoztatását követő 60 napon belül nem teszi meg.
A cselekvőképtelen személy gondnoka, korlátozott cselekvőképesség esetén pedig az érintett személy és gondnoka jognyilatkozatainak érvényességéhez a gyámhivatal jóváhagyása szükséges, ha a jognyilatkozat a gondnokolt,- tartására,- az örökösödési jogviszony alapján megillető jogra vagy kötelezettségre,- az ingatlantulajdon átruházására vagy bármely módon történő megterhelésére, - a külön jogszabály alapján beszolgáltatott vagyonra,- vagy olyan egyéb vagyontárgyra, illetve vagyoni értékű jogra vonatkozik, amelynek értéke meghaladja a külön jogszabályban meghatározott összeget.
A gyámhivatal a gondnokság alá helyezési eljárást lefolytatja  /beszerzi a szükséges iratokat, tárgyalást tart, környezettanulmányt készít vagy szerez be/ szükség esetén pert kezdeményez  és gondnokot rendel jogerős bírói ítélet alapján.