Otthonteremtési támogatás


Vonatkozó jogszabályok:

1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 25. – 27. §
149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról 77. – 81. §

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
Városi Gyámhivatal

Illetékességi terület:
Rakamaz, Timár, Szabolcs, Tiszanagyfalu

Ügyfélfogadás helye:
Városi Gyámhivatal, Rakamaz, Szent István út 116. fsz. (földszintl)

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:

Telefon, fax: 42/570-711, 42/570-720  e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Az otthonteremtési támogatás célja, hogy az átmeneti vagy a tartós nevelésből kikerült fiatal felnőtt lakáshoz jutását, tartós lakhatása megoldását elősegítse.
Otthonteremtési támogatásra jogosult az a 24. életévét még be nem töltött fiatal felnőtt, akinek legalább hároméves időtartamú megszakítás nélküli nevelésbe vétele a nagykorúvá válásával szűnt meg, és készpénzének, biztosításra vagy más célból lekötött betétjének vagy ingatlan vagyonának értéke a nagykorúvá válásakor nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hatvanszorosát.
A támogatás felhasználható részben vagy egészben a fiatal felnőtt tulajdonába kerülő építési telek, életvitelszerű lakhatásra alkalmas lakás, családi ház, tanya vásárlására, illetve építésére, lakhatóvá tételére, tulajdon vagy tulajdonrész szerzéssel járó felújításra vagy bővítésre, bérlakás bérleti díjának kifizetésére, önkormányzati bérlakásának  felújítására, bérlői jogviszony megvásárlására, államilag támogatott lakásprogramban való részvételre,  valamint otthonteremtést elősegítő hitelintézeti kölcsön egyösszegű törlesztésére. Indokolt esetben az otthonteremtési támogatás felhasználható a tartósan beteg vagy fogyatékos fiatal felnőtt megfelelő ellátását biztosító bentlakásos szociális intézménybe fizetendő egyszeri hozzájárulásra is.
A kérelmet a nagykorúvá válás, de legkésőbb a 24. évének betöltéséig, tanulói, hallgatói jogviszony esetén 25. évének betöltéséig nyújthatja be. E határidő mulasztása jogvesztő.

A kérelmezőnek az utógondozójával, a Területi Szakszolgálattal együttműködve be kell csatolnia a következő iratokat:
  • kérelem
  • nyilatkozat a felhasználás céljáról, továbbá arról, hogy az otthonteremtési támogatás felhasználása során a fiatal felnőtt az utógondozójával együttműködik,
  • a nagykorúvá vált vagyonáról szóló értesítést,
  • a volt vagyonkezelő végszámadását,
  • a nevelésbe vett gyermek tulajdonában álló ingatlanra vonatkozó adó- és értékbizonyítványt
  • a területi gyermekvédelmi szakszolgálattól az igazolást arra vonatkozóan, hogy a fiatal felnőtt legalább hároméves dőtartamú folyamatos nevelésbe vétele nagykorúvá válásával szűnt meg,
  • az otthonteremtési támogatással megszerezni kívánt ingatlan adó- és értékbizonyítványát, amennyiben a kérelem benyújtásakor ismertek a megvásárolni szándékozott ingatlan adatai.