Örökbefogadás


Vonatkozó jogszabályok:

1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról 46. – 59. §
149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról 37. – 52/A. §

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
Városi Gyámhivatal

Illetékességi terület:
Rakamaz, Timár, Szabolcs, Tiszanagyfalu

Ügyfélfogadás helye:
Városi Gyámhivatal, Rakamaz, Szent István út 116. fsz. (földszintl)

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:

Telefon, fax: 42/570-711, 42/570-720  e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Az örökbefogadás célja az, hogy az örökbefogadó, valamint annak rokonai és az örökbefogadott között családi kapcsolatot létesítsen és elsősorban az olyan kiskorúak családi nevelését biztosítsa, akiknek szülei nem élnek, vagy akiket szüleik megfelelően nevelni nem képesek, illetve akiről szülei nem kívánnak gondoskodni.
Örökbefogadó csak az a teljesen cselekvőképes nagykorú személy lehet, aki személyisége, valamint körülményei alapján – a gyámhivatal örökbefogadás előtti eljárása során hozott határozata értelmében – alkalmas a gyermek örökbefogadására, továbbá a gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb.
Nem fogadhat örökbe az, aki a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll.
Az örökbefogadáshoz a szülő úgy is megadhatja a hozzájárulását, hogy az örökbefogadó személyét és személyi adatait nem ismeri.
Szükséges iratok: az örökbefogadási engedély megadásához a felek egyetértő kérelmét tartalmazó személyes nyilatkozat, a gyermek szüleinek hozzájárulása, az örökbefogadó szülő alkalmasságát tanúsító jogerős gyámhivatali határozat, az alkalmasságot alátámasztó pszichológiai vélemény, háziorvosi igazolás az örökbefogadó szülő egészségi állapotáról, az örökbefogadó szülő születési és házassági anyakönyvi kivonata, illetve a jövedelmi viszonyairól szóló igazolás.