Szülői felügyeleti joggal kapcsolatos ügyek


Vonatkozó jogszabályok:

1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és gyámságról 70. – 74.§
149/1997. (IX.10.) Kormányrendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról 18. – 19. §

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
Városi Gyámhivatal

Illetékességi terület:
Rakamaz, Timár, Szabolcs, Tiszanagyfalu

Ügyfélfogadás helye:
Városi Gyámhivatal, Rakamaz, Szent István út 116. fsz. (földszintl)

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:

Telefon, fax: 42/570-711, 42/570-720  e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Ha a szülői felügyeletet együttesen gyakorló szülők a szülői felügyelet körébe tartozó kérdésekben nem tudnak megegyezésre jutni, a gyámhivatal döntését bármelyik szülő kérheti. A szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve a gyámhatóság a gyermek kiadását követelheti attól, aki a gyermeket jogtalanul tartja magánál.
A gyermek elhelyezése, valamint az elhelyezés megváltoztatása iránt a szülő, a gyámhatóság és az ügyész indíthat pert.
A gyámhivatal dönt a szülő vagy a gyermek kérelmére a szülői felügyeletet együttesen gyakorló szülők, valamint a szülő és a gyermek között az életpálya kijelölésével, az iskola megválasztásával, a gyermek taníttatásával kapcsolatban felmerült vitában.
Ha a szülői felügyeletet együttesen gyakorolni jogosult különélő szülők megállapodnak abban, hogy a jövőre nézve a szülői felügyeletet egyikőjük gyakorolja, a gyámhivatal e megállapodásukat – kérésükre – jegyzőkönyvben rögzíti. Ezen megállapodásukat módosíthatják, illetve ezen megállapodásuk nem azonos hatályú a bíróság ilyen ügyben hozott határozatával.
A szülői felügyelet körébe tartozó olyan kérdésekben, amelyben a szülői felügyeletet együttesen gyakorló szülők nem tudnak egyetértésre jutni - a lelkiismereti és vallásszabadság körébe tartozó kérdések kivételével - a gyámhatóság dönt.
A gyámhivatal lefolytatja az eljárást (tárgyalás-, meghallgatás, környezettanulmány készítése, okiratok beszerzése) a vonatkozó jogszabályok alapján, és meghozza döntését.