Birtokvédelmi kérelem


Vonatkozó jogszabályok:

A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. tv. (Ptk.) 188. § (1) bekezdése értelmében ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják (tilos önhatalom), birtokvédelem illeti meg.

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
IGAZGATÁSI - HATÓSÁGI IRODA

Ügyfélfogadás helye:
Polgármesteri Hivatal Rakamaz, Szent István út 116.

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:     (42) 570-702
Ügyintéző: Kovácsné Pallai Valéria
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. tv. (Ptk.) 188. § (1) bekezdése értelmében ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják (tilos önhatalom), birtokvédelem illeti meg. 

Akit birtokától megfosztanak, vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti állapot helyreállítását vagy zavarás megszüntetését. A tényállás tisztázása után a hatóság határozatot hoz, és ha kétséget kizáróan bebizonyosodik a birtoksértés elkövetése, az eredeti állapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartástól eltiltja.

A birtokvédelmi eljárás azonban kizárólag az ügyfél kérelmére indul, mely az 1990. évi XCIII. törvény 29. § (1) bekezdése értelmében 2.200.-Ft illetékköteles. A kérelemben meg kell jelölni a birtokháborító személy pontos nevét, idézhető lakcímét, valamint, hogy a birtokháborítás mikor történt, illetve mióta tart. Az elsőfokú államigazgatási szerv 30 napon belül bírálja el a kérelmet. Az elintézési határidő, szükség esetén további 30 nappal meghosszabbítható.

A jegyző által hozott határozat ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs. A határozatot sérelmesnek tartó fél az ellenérdekű fél ellen a közigazgatási határozat megváltoztatására irányuló keresetet nyújthat be az illetékes bíróságon a határozat közlésétől számított 15 napon belül. A birtokháborítás megszüntetése iránt indított per illetéke 15.000.-Ft, amelybe az államigazgatási eljárásért fizetett általános tételű illetéket be kell számítani, és amelyet a keresetlevélen kell leróni.

Amennyiben a kötelezett önként nem tesz eleget a birtokvédelmi alapeljárásban, jogszerűen elrendelt kötelezettségének, a hatóság végrehajtási eljárásban kényszeríti azt ki.