Mozgáskorlátozottak szerzési- és átalakítási kedvezménye


Vonatkozó jogszabályok:

164/1995 (XII.27.) sz. Korm. Rendelet

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
IGAZGATÁSI - HATÓSÁGI IRODA

Ügyfélfogadás helye:
Szociális iroda, Rakamaz, Szent István út 116.

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:    
Tel: (42) 570-707
Fax: (42) 570-720
Ügyintéző: Csécsiné Tóth Edit
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
Ön szeretne gépjármű szerzési és átalakítási támogatást igényelni. Ezt a megfelelő  kitöltésével kérheti. A szerzési támogatás iránti kérelem benyújtásának határideje április 30-a,
Ehhez a kérelemhez csatolnia kell az alábbi mellékleteket:
  • a súlyos mozgáskorlátozottság tényét igazoló orvosi/háziorvosi/szakorvosi szakvéleményt
  • a súlyos mozgáskorlátozott munkaviszonyának, tanulói jogviszonyának igazolása a 2009. évben fennálló jogviszonyról.
  • Jövedelemigazolásokat*, amelyek igazolják, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó, a tárgyévet megelőző év havi átlagos nettó jövedelme nem haladja meg a 72.150.- Ft-ot.
  • Ha a súlyos mozgáskorlátozott személy kiskorúak eltartásáról saját háztartásában gondoskodik,
a.) a kiskorú születési anyakönyvi kivonatát, és a gyámhatósági határozatot bemutathatja, az eljárás meggyorsítása céljából
b.) az elhelyezést igazoló bírói ítélet fénymásolatát hozza magával.
Ha minden dokumentum rendelkezésre áll, akkor ezek birtokában és a vonatkozó jogszabályok ismeretében meghozza határozatát, melyről írásban értesíti Önt.

* Jövedelemigazolások:
a munkaviszonyban állóknál a munkáltatóktól 2008. évi nettó munkabér igazolása,
a nyugdíjasoknál a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalos igazolása az elmúlt évben kifizetett teljes nyugdíj összegéről (ezt az igazolást 2009. január vagy február hónapban postázza a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.)
egyéni vállalkozóknál az APEH által kiadott igazolás az elmúlt évi jövedelmekről, sajátkezű nyilatkozata, (bélyegzővel ellátva) arról, hogy vállalkozását jelenleg is folytatja,
munkanélküli járadékban, keresetpótló támogatásban részesülőktől a Munkaügyi Központ igazolása a 2008. évben kifizetett nettó összegekről, amennyiben nem egész évről szól az igazolás, fontos, hogy mettől-meddig.
Középiskolában, felsőoktatási intézményben tanulóktól, iskolalátogatási igazolás.

A gyógykezelésre vonatkozó igazolás abban az esetben szükséges, ha a szülő a vele közös háztartásban élő 3. életévét betöltött súlyos mozgáskorlátozott kiskorú gyermekének a szállítását vállalja, és a gyógykezelés havonta legalább két alkalommal történik.
A súlyos mozgáskorlátozott, illetve a szállítást végző személy érvényes vezetői engedélyének fénymásolata.
Amennyiben a súlyos mozgáskorlátozott nem rendelkezik vezetői engedéllyel, akkor a gépjárművezetői alkalmasságát megállapító szakértői bizottság szakvéleményét kell mellékelni.
Segédmotoros rokkant-kocsi, vagy kerekesszék iránti kérelem esetében a megyei rehabilitációs főorvos javaslata szükséges.