Lakásfenntartási támogatás


Vonatkozó jogszabályok:

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 38-39 §-a,
 Rakamaz Város Önkormányzatának a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény által szabályozott pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályairól szóló 31/2005. (XII.02.) KT.   rendelet. A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm.rendelet.

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
IGAZGATÁSI - HATÓSÁGI IRODA

Ügyfélfogadás helye:
Szociális iroda, Rakamaz, Szent István út 116.

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:    
Tel: (42) 570-707
Fax: (42) 570-720
Ügyintéző: Demkuné Bendzsák Tünde
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
Ahhoz, hogy Ön mint ügyfél lakásfenntartási támogatásban részesüljön, az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:
 
A háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg
- normatív lakásfenntartási támogatás esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át (2009-ben 42.750,- Ft); feltéve, hogy a lakásfentartás elismert költsége a háztartás havi összjövedelének 20%-át meghaladja.

A normatív lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság
  1. ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,
  2. ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,
  3. ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,
  4. ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,
  5. ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

- helyi lakásfenntartási támogatás esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át (2009-ben 57.000 Ft), feltéve, hogy a lakásfentartás elismert költsége a háztartás havi összjövedelének 20%-át meghaladja és lakáshasznosításból származó jövedelemmel nem rendelkezik.

A helyi lakásfenntartási támogatás összege 2500.- Ft/ hó


A helyi lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság
  1. ha a háztartásban egy személy lakik  40 nm
  2. ha a háztartásban két személy lakik   50 nm
  3. ha a háztartásban három szamély lakik 65 nm
  4. ha a háztartásban négy személy lakik 75 nm
  5. ha négy személynél több lakik a háztartásban minden további személy után 5-5 nm.
 
A támogatás – társbérlet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit kivéve – az egy lakásban élő személyek számától függetlenül csak egy jogosult részére állapítható meg.
 
A kérelmezőlaphoz csatolni kell:
A KÉRELMEZŐ ÉS VELE EGY HÁZTARTÁSBAN ÉLŐK RÉSZÉRŐL A KÉRELEM BEADÁSÁT MEGELŐZŐ  EGY HAVI NETTÓ JÖVEDELEMRŐL SZÓLÓ IGAZOLÁSOKAT:
  • nyugdíjas esetében: a kérelem beadását megelőző egy havi nyugdíjszelvények fénymásolatát, átutalás esetén  a megelőző hónap bankszámlakivonatát;
  • munkaviszonnyal rendelkező esetében a munkáltató által kiadott igazolást a kérelem beadását megelőző egy havi nettó átlagkeresetről,
  • Munkaügyi Központ által folyósított ellátás esetén a folyósított ellátás összegéről az előző egy hónap szelvényének másolatát, átutalás esetén a bankszámlakivonatát;
  • alkalmi munkából származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző 12 havi nettó átlagjövedelemből számított egy havi nettó jövedelméről nyilatkozatot;
  • vállalkozó esetén a kérelem beadását megelőző 12 havi nettó átlagjövedelemből számított egy havi nettó jövedelméről a könyvelő által kiadott igazolást és APEH igazolását az előző gazdasági évre vonatkozólag;
  • őstermelő esetén  a kérelem beadását megelőző 12 havi nettó átlagjövedelmből számított egy havi nettó jövedelméről szóló igazolást;
  • GYES, GYET, CSP folyósítása esetén a Magyar Államkincstár igazolása a folyósított ellátásról  
  • árvaellátás folyósítása esetén az előző egy havi szelvény, vagy számlakivonat fénymásolata
  • tanköteles gyermek(ek) esetén a tanuló, hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást, az esetleges ösztöndíjról, ill. nyilatkozatot, ha nem részesül az előbbi támogatásban.
 
A támogatást kérőnek a lakáshasználata jogcímet hitelt érdemlő módon az alábbiak szerint kell igazolni – fénymásolatban.
  • a lakásbérleti-, lakáshasználati szerződés eredeti, vagy másolati példányával,
  • családiház esetén a lakás nagyságát hitelt érdemlő módon történő igazolása
  • más helységben működő felsőfokú tanintézmény nappali tagozatán, vagy más helységben működő alap, illetve középfokú tanintézményben tanulmányokat folytató, vagy ott egészségi állapota folytán elhelyezett legfeljebb a 24. életévét be nem töltött gyermek esetében az iskolalátogatási igazolással együtt  – lehetőleg személyesen – szíveskedjenek benyújtani.
 
Tájékoztatjuk, ha kéri, hogy más hatóságtól szerezzük be az Ön által megjelölt adatra vonatkozó igazolást, ez írásban kell foglalnia, mely az Ön személyes adata tekintetében adatkezeléshez, illetve továbbításhoz való hozzájárulásnak minősül. Ügyének elbírálása ezáltal hosszabb időt vesz igénybe.
 
A Képviselő- testület a Szociális és Családsegítő Bizottságra ruházta a lakásfenntartási támogatással kapcsolatos ügyeket.
A támogatás 1 évre kerül megállapításra,
Ha megfelel a feltételeknek, az erre a célra rendszeresített nyomtatványát kitöltve, az alábbi dokumentumokkal együtt el kell juttatnia ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és hatósági  iroda 9. számú Irodájába.