Óvodáztatási támogatás


Vonatkozó jogszabályok:

1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról.
149/1997 (IX.10) Korm. rendelet a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról.
2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól.

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
IGAZGATÁSI - HATÓSÁGI IRODA

Ügyfélfogadás helye:
Polgármesteri Hivatal,  Rakamaz, Szent István út 116. (104-es iroda)

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:     (42) 570-700
Ügyintéző: Gazsi Ferencné
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
Ha ön szeretne óvodáztatási támogatást igényelni gyermeke után, akkor erre a célra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével, és az ehhez csatolt alábbi dokumentumokkal kérheti az ellátás megállapítását:                       
  • határozat a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapításáról
  • a gyermek szülői felügyeletet gyakorló szülőjének (ha közösen nevelik a gyermeket mindkettőjüknek) nyilatkoznia kell arról, hogy gyermekének 3 éves koráig legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán folytatott tanulmányait fejezte be sikeresen
  • az óvoda igazolását a gyermek óvodai beiratkozásának tényéről, időpontjáról és a gyermek rendszeres óvodába járásáról.


A jogosultság feltételei:

A települési Önkormányzat jegyzője annak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeknek a szülője részére, aki három-, illetve négyéves gyermekét beíratta az óvodába, továbbá gondoskodik gyermeke rendszeres óvodába járatásáról, és akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll
- a gyermek óvodai beíratását követően első alkalommal, ha a beíratás
  1. az év első felében történt és az óvodai nevelésben való részvétel legalább 3 hónapja fennáll -júniusban
  2. az év első felében történt, de júniusig nem telt el három hónap  -decemberben
  3. az év második felében történik és az óvodai nevelésben való részvétel legalább 3 hónapja fennáll - decemberben
  4. az év második felében történik, de a beíratás évében decemberig nem telt el három hónap, a következő év június hónapjában pénzbeli támogatást folyósít.
Ezt követően a tárgyév június és december hónapjában.

Az óvodáztatási támogatásra való jogosultságot akkor lehet megállapítani, ha a szülő a gyermekét annak az évnek az utolsó napjáig beíratta az óvodába, amelyben a gyermek a negyedik életévét betöltötte.

A támogatás első ízben annak a szülőnek folyósítható, aki harmadik, illetve negyedik életévét betöltött gyermekét 2009. január 1-jét követően íratta be az óvodába. Azoknak a szülőknek, akik három-, illetve négyéves, gyermeküket 2009. január 1-je előtt már beíratták az óvodába, első alkalommal 2009. júniusában tízezer forintot kell folyósítani. Ha minden dokumentum rendelkezésre áll, akkor ezek birtokában és a vonatkozó jogszabályok ismeretében a jegyző meghozza határozatát, melyről írásban értesíti Önt.