Kamatmentes szociális kölcsön


Vonatkozó jogszabályok:

1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Rakamaz Város Önkormányzatának 31/2005. (XII.02.) KT. rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény által szabályozott pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátások helyi szabályairól.
2004 évi CXL. törvény. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól

Polgármesteri Hivatal illetékes irodája:
IGAZGATÁSI - HATÓSÁGI IRODA

Ügyfélfogadás helye:
Szociális iroda, Rakamaz, Szent István út 116. I.em. 7

Hétfő 0800-1200 1230-1600
Szerda 0800-1200 1230-1700


Ügyintézők elérhetősége:    
Tel: (42) 570-708
Fax: (42) 570-720
Ügyintéző: Berei Jánosné
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
Kamatmes szociális kölcsön akkor állapítható meg – különösen indokolt esetben – ha a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet hátrányai más módon nem küszöbölhetők ki.
Kamatmentes szociális  kölcsönben részesíthető az a személy, aki végrehajtás alá vonható munkabérrel, illetménnyel, egyéb járandósággal rendelkezik, feltéve hogy a családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak 150 %-át nem haladja meg, és 
  1. maga, vagy közeli hozzátartozója gyógykezelése, gyógyászati segédeszköz beszerzésére;
  2. közeli hozzátartozója eltemettetésére;
  3. normális életfeltételekhez szükséges nagyobb értékű lakásberendezési tárgy (pl. tűzhely, fűtő-, vízmelegítő készülék) beszerzésére;
  4. tanfolyami átképzési, továbbtanulási költség megfizetéséhez, gyermekei iskoláztatásához szükséges költségekre;
  5. előre meg nem határozható rendkívüli körülményekre tekintettel.
A kamatmentes szociális kölcsönt csak rakamazi állandó bejelentett lakos igényelheti. Az, hogy az igénylő jogosult-e valamelyik támogatási formára, az egy főre eső jövedelem határozza meg.
A kamatmentes szociális kölcsön összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát  (85.500.- Ft-ot ) nem haladhatja meg.
A kamatmentes kölcsön igénybevételének, visszafizetésének feltételeiről megállapodást kell kötni, melyben biztosítékot kell kikötni arra az esetre, ha a megállapodásban rögzített határidőn belül nem történik fizetés.
A törlesztést a folyósítást követő három hónap után kell megkezdeni  
Ön a kamatmentes szociális kölcsönt, erre a célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével kérheti, amelyet eljuttat az Igazgatási Hatósági Iroda ügyintézőjének, az abban leírt dokumentumokkal csatolva:
  • az Ön egy  havi nettó átlagjövedelmének igazolását,
  • az Önnel egy háztartásban élő hozzátartozók egy  havi nettó átlagjövedelmének igazolását, 

A megfelelő nyomtatvány és a csatolandó dokumentumok az Igazgatási Hatósági Irodához történő eljuttatása után az Iroda ügyintézője megvizsgálja, hogy a szükséges igazolások rendelkezésre állnak-e. Ha minden dokumentum rendelkezésre áll, akkor ezek birtokában és a vonatkozó jogszabályok ismeretében a Képviselő-testület Szociális és Családsegítő Bizottsága meghozza határozatát, melyről írásban értesíti Önt.
Amennyiben elutasító döntést született, Önnek az elutasító határozat kézhezvételét követő 15 napon belül lehetősége van a határozat ellen fellebbezést benyújtani. A fellebbezésben leírtakat az Igazgatási Hatósági Iroda ügyintézője megvizsgálja, ezt követően felterjeszti a Képviselő-testület elé. A Képviselő-testület döntéséről szóló határozatot az ügyintézője csatolja az Ön ügyiratához, és intézkedik az abban foglalt döntésnek megfelelően. Az intézkedésről írásban értesíti Önt.